Kongsi My Resepi Masakan And Kek Ringkas Resepi Kek Sedap 2015

Tuesday, October 6, 2015

Resepi dan Cara Membuat Kek Ulang Tahun (kek tart) Yang Enak

Resipi dan Cara Membuat Kue Ulang Tahun (kek tart) Yang Enak

Resepi dan Cara Membuat Kek Ulang Tahun (kek tart) Yang Enak

Jika sebelum ini saya sudah pernah berkongsi maklumat tentang cara membuat kuih-kuih kering, dan pada kesempatan kali ini saya ingin berkongsi resepi kuih basah pada sahabat dunia internet, yakni kue ulang tahun. Kue ulang tahun biasanya tidak pernah ketinggalan dalam perayaan acara ulang tahun meskipun itu hanya kue kecil. Oke, yang sudah pada penasaran tentang resipi dan cara membuat kue ulang tahun, langsung saja simak ulasan dibawah ini.

Resipi kek ulang tahun

Bahan Tart:

6 butir telur
125 gram gula pasir
1 ½ sudu teh emulsifier (SP / TBM)
125 gram tepung terigu protein sedang
15 gram susu tepung
½ sudu teh baking powder
125 gram margarin, dilelehkan
400 gram buttercream untuk olesan

Bahan Isi:

100 ml susu cair
250 gram coklat masak pekat, dipotong-potong
100 gram kacang madu, dicincang halus

Bahan Toping:

100 ml susu cair
1 sudu makan madu
200 gram coklat masak pekat, dipotong-potong
Whipped Cream

Bahan sirap (aduk rata):

2 sudu makan gula pasir
2 sudu makan air hangat
1 sudu makan pati rhum

Cara Membuat Cake:

Pukul telur, gula pasir, dan emulsifier hingga mengembang.
Tambah tepung gandum, serbuk coklat, susu tepung, dan baking powder sambil diayak dan dikacau rata.
Masukkan margarin leleh dan coklat pes sedikit sedikit sambil dikacau perlahan.
Tuang di loyang diameter 22 cm, tinggi 7 cm yang dioles margarin dan dialas kertas roti.
Ketuhar 35 minit dengan suhu 180 darjah celcius hingga matang.

Cara Membuat Isi:

Panaskan susu cair, setelah itu matikan terlebih dahulu api
Masukkan potongan coklat masak pekat.
Kacau sehingga coklat larut.
Tambah kacang madu, aduk rata, sejukkan dan kocok rata.
Belah 3 cake lalu turun selembar cake.
Oles dengan bahan sirap dan oles dengan bahan isi.
Tutup lagi dengan cake yang lain.
Selanjutnya tutup cake dengan butter cream.
Lalu garis sisinya dengan penggaris segitiga dan sejukkan.

Cara Membuat Toping:

Panaskan susu cair dan madu
Masukkan potongan coklat masak pekat.
Kacau sehingga coklat larut.
Tuang diatas cake sampai ke sisinya secara tidak rata.
Sejukkan dan hias dengan buah-buahan.

Jadi deh, Kek Ulang Tahun buatan tangan kita, tinggal dihidangkan sesuai dengan selera. Semoga cara membuat kue ulang tahun diatas dapat berguna buat anda.

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+

Related : Resepi dan Cara Membuat Kek Ulang Tahun (kek tart) Yang Enak

0 comments:

Post a Comment