Resepi dan Cara Membuat Kek Ulang Tahun (kek tart) Yang Enak
Jika sebelum ini saya sudah pernah berkongsi maklumat tentang cara membuat kuih-kuih kering, dan pada kesempatan kali ini saya ingin berkongsi resepi kuih basah pada sahabat dunia internet, yakni kue ulang tahun. Kue ulang tahun biasanya tidak pernah ketinggalan dalam perayaan acara ulang tahun meskipun itu hanya kue kecil. Oke, yang sudah pada penasaran tentang resipi dan cara membuat kue ulang tahun, langsung saja simak ulasan dibawah ini.Resipi kek ulang tahun
Bahan Tart:
6 butir telur125 gram gula pasir
1 ½ sudu teh emulsifier (SP / TBM)
125 gram tepung terigu protein sedang
15 gram susu tepung
½ sudu teh baking powder
125 gram margarin, dilelehkan
400 gram buttercream untuk olesan
Bahan Isi:
100 ml susu cair250 gram coklat masak pekat, dipotong-potong
100 gram kacang madu, dicincang halus
Bahan Toping:
100 ml susu cair1 sudu makan madu
200 gram coklat masak pekat, dipotong-potong
Whipped Cream
Bahan sirap (aduk rata):
2 sudu makan gula pasir2 sudu makan air hangat
1 sudu makan pati rhum
Cara Membuat Cake:
Pukul telur, gula pasir, dan emulsifier hingga mengembang.Tambah tepung gandum, serbuk coklat, susu tepung, dan baking powder sambil diayak dan dikacau rata.
Masukkan margarin leleh dan coklat pes sedikit sedikit sambil dikacau perlahan.
Tuang di loyang diameter 22 cm, tinggi 7 cm yang dioles margarin dan dialas kertas roti.
Ketuhar 35 minit dengan suhu 180 darjah celcius hingga matang.
Cara Membuat Isi:
Panaskan susu cair, setelah itu matikan terlebih dahulu apiMasukkan potongan coklat masak pekat.
Kacau sehingga coklat larut.
Tambah kacang madu, aduk rata, sejukkan dan kocok rata.
Belah 3 cake lalu turun selembar cake.
Oles dengan bahan sirap dan oles dengan bahan isi.
Tutup lagi dengan cake yang lain.
Selanjutnya tutup cake dengan butter cream.
Lalu garis sisinya dengan penggaris segitiga dan sejukkan.
Cara Membuat Toping:
Panaskan susu cair dan maduMasukkan potongan coklat masak pekat.
Kacau sehingga coklat larut.
Tuang diatas cake sampai ke sisinya secara tidak rata.
Sejukkan dan hias dengan buah-buahan.
Jadi deh, Kek Ulang Tahun buatan tangan kita, tinggal dihidangkan sesuai dengan selera. Semoga cara membuat kue ulang tahun diatas dapat berguna buat anda.
0 comments:
Post a Comment